Raliul Dakar 2020: Toyota și Mini se luptă pentru supremație în cea mai dură etapă de rally raid din lume

de Cornel Șocariciu, Foto: RedBullContentPool
Luni, 06.01.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cea mai dură competiție de rally raid din lume a debutat la finalul săptămânii trecute. Raliul Dakar 2020 se desfășoară în premieră în Arabia Saudită, iar concurenții vor avea de parcurs peste 7.800 de kilometri. Anul acesta, România este reprezentată de riderii Emanuel Gyenes și Marcel Butuza.

A 42-a ediție a Raliului Dakar, cea mai dificilă competiție de rally raid din lume, a luat startul la finalul săptămânii trecute în Jeddah, Arabia Saudită. Este pentru prima dată când statul din Orientul Mijlociu găzduiește o competiție de o asemenea amploare.

Pentru următorii cinci ani, Raliul Dakar va explora teritoriul acestui stat care promite să ofere probe speciale care să ne reamintească de etapele din Africa. Anul acesta, organizatorii au pregătit 12 etape, la jumătatea cărora este inclusă și o zi de odihnă (11 ianuarie). Cele 12 probe vor totaliza peste 7.800 de kilometri, iar câștigătorul va fi desemnat în 17 ianuarie în Qiddiyah.

Duel strâns între Toyota și Mini

Anul acesta, Toyota și Mini vin la start cu cei mai importanți piloți care au concurat până în acest moment în Dakar. Stephane Peterhansel face echipă cu Carlos Sainz și concurează sub culorile Bahrain JCW X-Raid (Mini JCW Buggy), în timp ce Nasser Al-Attiyah și Fernando Alonso concurează alături de Toyota. Mini JCW Rally este și el prezent în Dakar 2020, iar Orlando Terranova și Aleksandr Dorossinskij sunt cei doi piloți care mizează pe serviciile modelului britanic.

Până în acest moment, concurenții implicați în Raliul Dakar 2020 au trecut de primele două zile de concurs, iar liderul clasamentului general provizoriu este Orlando Terranova (X-Raid Mini JCW Team).

Pe locul secund se află Carlos Sainz (Bahrain JCW X-Raid Team), în timp ce ultima treaptă a podiumului este ocupată de Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing). 

Emanuel Gyenes, a zecea oară în Dakar

Marcel Butuza și Emanuel "Mani" Gyenes sunt cei doi români care anul acesta concurează în Dakar la categoria Moto. Marcel Butuza a concurat în Dakar atât în edițiile care s-au desfășurat în Africa și America de Sud, în timp ce Mani este la a zecea participare (a primit însemnele "Legend") în cea mai dură competiție de rally raid.

La fel ca în 2019, Mani concurează la categoria Malle Moto, cea despre care se spune că este cea mai dură din raliu. Riderul nu va avea asistență rutieră, raparțiile motocicletei urmând să fie făcute de acesta doar cu uneltele puse într-o cutie cu un volum de 80 litri.

"Este ceva nou pentru toată lumea. Sper că va fi un traseu pe placul meu. Nu cred că vor fi dune așa de mari cum au fost în 2019, în Peru. Personal, mi-aș dori să fie puțin mai rapid. În primele zile vom merge și într-o zonă muntoasă cu foarte multă piatră, iar în a doua săptămână vom avea parte de mai mult nisip.

Voi încerca să merg mai cu atenție în prima parte, pentru că acolo unde sunt pietre multe te poți accidenta mult mai ușor și îți poți strica și motocicleta. Trebuie să fiu atent să nu am foarte mult de lucru în fiecare după-amiază", a declarat Mani.

La finalul primelor două zile de concurs, Mani se află pe prima poziție în topul categoriei Malle Moto, în timp ce Marcel Butuza a fost nevoit să abandoneze în urma unui accident.

Puteți urmări corespondențele realizate de Mani Gyenes din Arabia Saudită pe pagina de Facebook a rider-ului român.

Comentarii (2)

  • "Raliul Dakar 2020 se desfășoară în premieră în Arabia Saudită"
    "Puteți urmări corespondențele realizate de Mani Gyenes din America de Sud"
    Huh?
    5 0
  • @clarkson
    Am rămas cu amintirile edițiilor mai vechi :)
    Am corectat eroarea. Mulțumim.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru