Debutant la 51 de ani: locul al cincilea pentru Alessandro Zanardi în a doua cursă de DTM de la Misano

Publicat luni, 27.08.2018 15:36 de Cornel Șocariciu

Alessandro Zanardi, pilot oficial și ambasadorul mărcii BMW, a avut un weekend bun pe circuitul de la Misano. Pilotul italian a terminat cusa de duminică din cadrul DTM pe poziția a cincea, în ciuda faptului că pentru etapa desfășurată sub lumina reflectoarelor a ales să piloteze fără protezele pentru picioare.

Anul acesta, cei trei constructori implicați în Campionatul German de Tursime (DTM) au avut posibilitatea să pună pe grila de start câte un invitat special. Mattias Ekstrom, invitatul Audi, a participat în prima etapă disputată la Hockenheim, iar în weekend-ul care abia s-a încheiat am avut ocazia să-l vedem pe italianul Alessandro Zanardi la volanul unui BMW M4 DTM.

Alessandro Zanardi, pilot oficial și ambasadorul mărcii BMW, a avut un weekend cu totul și cu totul special pe circuitul de la Misano. Cele două curse disputate sâmbătă și duminică s-au ținut sub lumina reflectoarelor, o premieră pentru Campionatul German de Turisme.

Zanardi a lucrat cu inginerii BMW pentru dezvoltarea unui sistem special cu ajutorul căruia modelul M4 DTM a fost controlat integral doar cu mâinile. După cum probabil știți, talianul a suferit un accident grav pe circuitul Lausitzring (Germania), în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare. În cursa de la Misano, Zanardi a concurat pentru prima dată fără protezele pentru picioare. 

Etapa de la Misano a stat sub semnul ploii, iar acest lucru a făcut ca Zanardi să evite situațiile riscante în primele tururi ale cursei de sâmbătă. În urma acestei strategii, italianul a încheiat pe poziția a 13-a la debutul în DTM. Dar duminică, lucrurile aveau să se schimbe, iar Zanardi reușește o cursă excelentă și încheie pe poziția a cincea. Trebuie avut în vedere și faptul că italianul nu a avut la dispoziție foarte mult timp pentru a se acomoda cu materialul de concurs.

"Locul al cincilea este recompensa pentru întregul weekend. Sunt foarte fericit de acest rezultat şi, la vârsta mea, nu voi mai avea prea multe şanse de a sărbători succese competiţionale precum acesta [...] Mereu voi păstra în suflet acest weekend. Mi-au trebuit 51 de ani pentru a-l experimenta, dar în cele din urmă am avut această şansă", a declarat Zanardi la finalul cursei de dumincă. Conform regulamentului, Zanardi nu a punctat pentru echipă, iar clasamentele oficiale s-au întocmit fără ca organizatorii să țină cont de locul ocupat de italian la finalul celor două curse.

Mercedes este singurul constructor care încă nu a venit pe pistă alături de un invitat special. Asul din mâneca constructorului din Stuttgart este Sebastien Ogier, multiplu campion în cadrul Campionatului Mondial de Raliuri. Nemții îl vor pe pilotul M-Sport World Rally Team la volanul unui Mercedes-AMG C 63 DTM pentru a concura în cursa de la Spielberg, Austria (21-22 septembrie).

Cursele din cadrul DTM pot fi urmărite live pe contul de YouTube al competiției. Transmisiunile sunt disponibile cu comentariu în limba engleză sau în limba germană. Următoarea etapă din calendarul DTM va avea loc pe circuitul de la Nurburgring (7-9 septembrie).

  • someone, luni, 27.08.2018 16:03

    ce om , ce pilot....respect cautati "alex zanardi laguna seca" pentru a vedea una din cele mai nebune depasiri din istorie si pentru a intelege ce vreau sa spun

  • unu, marţi, 28.08.2018 09:32

    Respect maxim! Dupa accidentul tragic, inca sa ai curajul si vointa sa faci asta in continuare... Fara cuvinte!

  • SIMPLE MINDS, marţi, 28.08.2018 14:23

    Vazui si eu ce-a facut in tirbuson. Ce sa mai zic decat .....Chapeau Alex Zanardi !